Εκτύπωση

Μπαίνοντας στη θέση της Πολυδούρη και του Καρυωτάκη

Ο Φλεβάρης, ως ο κατεξοχήν μήνας της αγάπης και του έρωτα, μας ενέπνευσε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας να αποκωδικοποιήσουμε τη σχέση δύο καταξιωμένων ποιητών, της Μαρίας Πολυδούρη και του Κώστα Καρυωτάκη.

Μελετήσαμε τις επιστολές που αντάλλασσαν και έχουν διασωθεί και στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε τα ποιήματα: Γιατί μ` αγάπησες (Πολυδούρη) και Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα (Καρυωτάκης).

Μετά το τέλος της ερμηνείας των ποιημάτων, μπήκαμε στα παπούτσια των ποιητών. Εμπνευσμένοι/ες από τα ποιήματα, οι μαθητές/τριες υιοθέτησαν τον ρόλο ενός εκ των δύο ποιητών και απέστειλαν επιστολές προς τον άλλο αγαπημένο καταγράφοντας τη δική τους εκδοχή για την έκβαση αυτής της σχέσης, συνέθεσαν δικά τους ποιήματα και αποκάλυψαν τις ενδόμυχες σκέψεις και συναισθήματα των δύο πρωταγωνιστών σε μορφή προσωπικού ημερολογίου.

Τέλος, καθώς η Λογοτεχνία συνδέεται άρρηκτα με την Τέχνη, ορισμένοι μαθητές αναζήτησαν πίνακες ζωγραφικής που αισθητοποιούν τα συναισθήματα των ποιημάτων και τους παρουσίασαν στην τάξη.  Πατήστε εδώ για να προβάλετε ενδεικτικές δημιουργίες των μαθητών και των μαθητριών.