Από 14 έως 18/03/2014 πραγματοποιήθηκε διδακτική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Από την Πόλη μου έρχομαι? κι εκεί ξαναγυρίζω - Η κοινωνία των Ρωμιών στην ερημιά των κρίσεων». Στην εκδρομή πήραν μέρος 14 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, 3 από τη Β΄τάξη (2 αγόρια και 1 κορίτσι) και 11 από τη Γ΄τάξη (9 αγόρια και 4 κορίτσια). Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγήτριες κα Παπαευαγγέλου και κα Σπυροπούλου.

Οι μαθητές και οι καθηγήτριες πέρασαν 5 ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και γνώρισαν ένα κομμάτι από την ιστορία της και την ιστορία των Ρωμιών της Πόλης.

Συγκεκριμένα την 1η μέρα επισκεφτήκαμε:τη Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά, τον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών, όπου και παρακολουθήσαμε τους Χαιρετισμούς, τα θερινά Ανάκτορα των τελευταίων Σουλτάνων το φημισμένο Ντολμά Μπαχτσέ και το Ζωγράφειο Λύκειο.

Τη 2η μέρα κάναμε κρουαζιέρα στα Πριγκηπόννησα. Επισκεφτήκαμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και μετά την Πρίγκηπο.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στα αξιοθέατα της Πόλης. Επισκεφτήκαμε: το Βυζαντινό Ιππόδρομο όπου βρίσκεται ο Χάλκινος Τρίποδας των Δελφών, η στήλη του Κων/νου Πορφυρογέννητου  καιο Οβελίσκος του Θεοδοσίου, το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο ΄ή βασιλική Δεξαμενή του Ιουστινιανού, την Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της Χριστιανικής τέχνης και το θησαυροφυλάκιο του Τοπκαπού με τους μυθικούς θησαυρούς των Σουλτάνων. Μετά το γεύμα Επισκεφτήκαμε το κέντρο της Ορθοδοξίας τον Φάρο του Γένους στην Ανατολή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 Τη Δευτέρα επισκεφτήκαμε την Αιγυπτιακή αγορά, την σκεπαστή αγορά και μετά το μεσημέρι το Ζάππειο Λύκειο και την Αγία Τριάδα.

Την Τρίτη, τελευταία μέρα του ταξιδιού, επισκεφτήκαμε τα γραφεία της εφημερίδας "Ηχώ", μιας από τις παλαιότερες ομογενειακές εφημερίδες της Πόλης η οποία έχει και διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό (https://radio.ihotispolis.net/), και τα γραφεία του αθλητικού συλλόγου Πέρα Κλουμπ, "παππού" των Α.Ε.Κ. και Π.Α.Ο.Κ. Η μέρα συνεχίστηκε με κρουαζιέρα στον καταπράσινο, χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο, με λιακάδα και τις καλύτερες συνθήκες. Ξεκινήσαμε από την θάλασσα του Μαρμαρά και περνώντας όλα τα λιμάνια του Βοσπόρου φτάσαμε στο τέρμα του, στην Μαύρη Θάλασσα. Μετά πήγαμε στην Ιερά Μονή Μπαλουκλί, τους τάφους των Πατριαρχών.

Το απόγευμα φύγαμε από την Πόλη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η εκδρομή σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.